Usein kysyttyä

Tältä sivulta löydät kysymyksiä ja neuvoja usein kysyttyihin kysymyksiin. Katso myös Lemmikeistä yleensä - alasivu, mistä löytyy lemmikkieläimiin liittyviä usein kysyttyjä kysymyksiä. Tällä sivulla:

Mitä teen kun kohtaan hylätyn eläimen?
Mitä löytämälleni eläimelle tapahtuu?
Näin eläintä kohdeltavan huonosti - mitä voin tehdä?

Mitä teen kun kohtaan hylätyn eläimen?

Kun kohtaat lemmikin, joka näyttää hylätyltä, kannattaa lähestyä sitä varovasti ja yrittää saada se rauhallisin ottein kiinni. Kun eläimen on saanut kiinni, sen voi toimittaa oman paikkakunnan löytoeläinten talteenottopaikkkaan.

Kaikilla löytöeläinten talteenottopaikoilla tai löytöeläinkodeilla ei ole mahdollisuutta hakea löydettyä eläintä, joten toivottavaa olisi, että eläimen löytäjä itse myös toimittaisi eläimen löytöeläinten talteenottopaikkaan. Jos eläintä ei uskalla itse ottaa kiinni, tulee soittaa kunnan tai kaupungin eläinsuojeluasioista vastaavalle henkilölle tai poliisille ja ilmoittaa missä ja minkälainen eläin on kyseessä ja pyytää jotakuta noutamaan eläin. Katso lisätietoa Löytöeläimet - sivuilta.

Tarpeen vaatiessa asiantuntevia neuvoja karkulaisen kohtaamiseen saa myös Etsijäkoiraliiton neuvontapuhelimesta 040-7248614.

Kaikki löytöeläimet eivät kuitenkaan ole hylättyjä. Karkureita löytyy niin kissoista, koirista kuin jyrsijöistäkin. Oman rakkaan lemmikin takaisin saamista helpottaa suuresti, jos eläin on merkitty joko tatuoinnilla tai mikrosirulla. Usein omistajan nimi tai puhelinnumero selviää kaulapannastakin, mutta monesti panta on hävinnyt matkan varrella.

Mitä löytämälleni eläimelle tapahtuu?

Eläinsuojelulain (2. luku 15 §) mukaan kunnan on huolehdittava alueellaan irrallaan tavattujen ja talteen otettujen koirien ja kissojen sekä muiden vastaavien pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten tilapäisen hoidon järjestämisestä. Talteen otettua eläintä on säilytettävä vähintään 15 päivän ajan, minkä jälkeen kunnalla on oikeus myydä, muutoin luovuttaa tai lopettaa eläin.

Uuden kodin löytäminen eläimille ei useinkaan onnistu lain määräämien 15 päivän aikana. Eläinten lopettaminen kuitenkin tuntuu väärältä, koska eläimen kodittomaksi joutuminen ei ole eläimen itsensä syy, vaan vastuu on aina ihmisellä. Sen takia eläinsuojeluyhdistyksessä toimivat vapaaehtoiset haluavat tehdä eläinten hyväksi enemmän kuin mitä laki vaatii.

Talteen otettuja eläimiä ei lopeteta 15 vuorokauden määräajan umpeuduttua, vaan eläimiä (kissat ja koirat) pidetään joko Salon kaupungista talteenotettujen löytöeläinten hoitopaikassa (Kemiössä sijaitseva ammattioppilaitos, Yrkesinstitutet Sydväst- ent. Brusabyn maatalousoppilaitos, Brusaby lantbruks läröverk). Muita löytöeläinpaikkoja ovat Metsäpihan koirahoitola, Pertteli ja Koira- ja kissahoitola Aaltonen, Halikko/Angelniemi. Kts. tarkemmat tiedot kohdasta: Löytöeläinten talteenotto.

Salon Seudun Eläinsuojeluyhdistyksen (SSEY:n) hallituksen jäseniltä voit kysellä huostaan otettuja tai muuta kautta yhdistyksen omistukseen tulleita eläimiä. Huostaan otetut eläimet ovat yleensä yhdistyksen jäsenten kodeissa tilapäissijoituksessa. Jokaiselle eläimelle pyritään löytämään hyvä uusi koti, jotta eläin ei joutuisi "kiertopalkinnoksi" ja vaihtamaan kotia enää uudestaan.

Katsoa myös SSEY:n Kotia etsivät - sivu.

Näin eläintä kohdeltavan huonosti - mitä voin tehdä?

Jos epäilet, että joku kohtelee eläintä huonosti, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi Salon Seudulla toimiviin vapaaehtoisiin eläinsuojeluneuvojiin. Voit ottaa yhteyttä myös valvontaeläinlääkäriin (Jasmin Joenperä) tai hätätapauksessa poliisiin.

Ilmoituksen voit tehdä myös nimettömänä.

 

Otatteko vastaan pyyhkeitä, lakanoita, peittoja ja patjoja?

Kirpputorille otetaan vastaan ehjiä, puhtaita ja myyntikuntoisia lakanoita ja pyyhkeitä sekä muita kodintekstiilejä (patjoja emme ota vastaan). Pyyhkeille on käyttöä mutta peittoja emme tällä hetkellä tarvitse. Niitä voi lahjoittaa esimerkiksi Romanian koirille (Pro Animals Romania). Yhteyshenkilönä toimii Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.